5. ročník Stolanského moštování a štrůdlování
při krásném počasí říjnového babího léta v sobotu 12. 10. 2019
Ačkoli se letos jablek moc neurodilo, přesto mošt tekl bez přestávky a pár jablek zbylo i na štrůdly.
Jablka nejdříve procházela lázní v plechové vaně, poté se drtila rovnou dvěma drtičkami a lisovala ve dvou velkých lisech. Mošt se zachytával do nádob, ze kterých se buď přeléval do stáčícího zařízení, nebo do pasterovacích hrnců. Nakonec se stáčel do PET lahví.
Již na malé výstavce, kde bylo možné porovnat čerstvý a loňský zmražený mošt, bylo patrné, že čerstvá šťáva z ovoce je Boží dar a od koncentrátů v džusu je jasně k rozeznání.
Ve štrůdlové soutěži bylo letos 10 vzorků, což přítomným chutnajícím dalo práci vše okoštovat, zvláště, když sladkou vůni štrůdlů přebíjela vůně grilované kýty a jehněčího... Všechny štrůdly vypadaly i chutnaly báječně, ale první místo obsadil výrobek Káji Šteckerové, druhá se umístila Maruška Jirásková a třetí Monika Dvořáčková.
Měli jsme spolu dobrý den, přátelé!
Datum poslední aktualizace: 18. 10. 2019 13:22